Multifocale implantlens
De multifocale kunstlens zal ervoor zorgen dat u zowel in de verte als intermediair als kortbij scherp zal kunnen lezen. Dit geeft U het gemak dat U meestal geen bril meer nodig heeft. Zoals U op de afbeelding kan zien, bestaat deze kunstlens uit allemaal kringen.
Belangrijke informatie
Patiënten die kiezen voor een multifocale lens moeten met een aantal verschijnselen rekening houden:
​
-
De scherpte op afstand en lezen zal bij duisternis wat afnemen ten opzichte van daglicht.
​
-
’s Avonds kan men halo’s ervaren (lichtkransen om een lichtbron): dit is het gevolg van de kringen in de lens
​
-
De keuze van de sterkte van de kunstlens gebeurt op basis van uitvoerige berekeningen. Het is echter onmogelijk om een 100% zekerheid te bieden voor het uiteindelijke resultaat. Mocht de uiteindelijk verkregen sterkte te veel afwijken van de beoogde sterkte dan kan een aanvullende behandeling nodig zijn.
​
-
Het kan zijn dat tijdens de operatie ten gevolge van een complicatie er geen multifocale kunstlens geïmplanteerd kan worden. In dat geval zal een monofocale (=standaard) kunstlens geplaatst worden.
​
-
Bij patiënten met een netvliesprobleem, hoornvliesprobleem of glaucoom is het meestal niet mogelijk een multifocale kunstlens te plaatsen.
-
Patiënten die in het verleden een laserbehandeling hebben gehad ter correctie van bril/contactlenzen hebben een verhoogde kans om na de cataractoperatie (bij gelijk welke lens) toch nog een bril nodig te hebben voor dichtbij en/of verte. Nabehandeling hiervoor is altijd voor eigen rekening.